Dierenasiel

Op deze pagina zijn onze ervaringen en de resultaten van een interview met (een medewerker van) een dierenasiel. 


Wij zijn erachter gekomen dat dierenasielen niet heel erg hulpvaardig zijn. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat ze het druk hebben en omdat er vrijwilligers werken. We hebben contact gezocht met 6 asielen door heel het land (Noordwijk, Den Bosch, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en Almere). Zij gaven allemaal aan dat we onze vragen moesten mailen. Dat hebben we meteen na ieder gesprek gedaan, maar we hebben helaas geen (bruikbare) reactie gekregen. Toen kregen we een mail van Dierenasiel Den Bosch, maar daarin stond dat we contact op moesten nemen met dierenambulance (en dierenopvang) Den Haag. We mailden hen natuurlijk meteen. Gelukkig kregen we last-minute nog reactie van dierenambulance Den Haag en van dierenasiel Noordwijk. Dit zijn hun antwoorden op onze vragen:


Bron: http://www.dsz-actueel.nl/nieuws/plaatsen-van-katten-aan-de-hand-van-persoonlijkheidstest/


Deelvraag 1: Wat is dierenmishandeling en wat denken mensen dat het is? (Wat valt er wel of niet onder dierenmishandeling?) 

Den Haag: Dierenmishandeling is eigenlijk het verwaarlozen van een dier. Dit kan op allerlei manieren voorkomen. Wij zien over het algemeen dieren fysiek en mentaal pijn doen als dierenmishandeling. Een paar voorbeelden: dieren slaan of schoppen, opsluiten voor langere tijd, ondervoeden, of hard tegen ze schreeuwen.

Noordwijk: Alles wat een dier moedwillig door mensen aangedaan wordt en hen pijn of ongemak bezorgt valt onder dierenmishandeling. Niet alleen het lichamelijk pijn doen van dieren is dierenmishandeling, ook niet voeren of te veel voeren, een vervuilde leefomgeving en het niet kunnen vertonen van natuurlijk gedrag is een vorm van dierenmishandeling. Zo ook het alleen houden van konijnen, cavia's en volière vogels. Vaak denken mensen bij dierenmishandeling alleen aan dode, uitgehongerde dieren of aan hondengevechten.

Deelvraag 2: Wat gaat er om in de levens van dierenmishandelaars? Wat zorgt ervoor dat zij een dier mishandelen, en hebben ze dat in de gaten?

Den Haag: Dit vinden wij moeilijk om te zeggen, want wij hebben meestal met de mishandelde dieren te maken en niet met de mensen zelf. Wij denken dat de mensen die mishandelen misschien depressief zijn, of heel veel stress hebben. Veel dieren worden ergens achtergelaten (in de berm bijvoorbeeld). Het kan ook zo zijn dat mensen die mishandelen geldproblemen hebben en niet meer voor het dier kunnen zorgen en ze daardoor in de steek laten.

Noordwijk: Dit weten wij niet, hier kunnen wij geen zeker antwoord op geven.

Deelvraag 3: Wat kunnen we tegen dierenmishandeling doen? Wat zijn mogelijke oplossingen?

Den Haag: We kunnen reclame maken over dat mensen alert moeten zijn op dierenmishandeling. Ook moeten meer mensen het nummer van de dierenambulance kennen, relatief weinig mensen in Nederland kennen dat nummer. Door middel van reclames kunnen we mensen duidelijk maken dat dierenmishandeling echt niet kan, en we kunnen ze dus ook alerter maken. Wij vinden ook dat fokkers goed op moeten letten aan wie ze bijvoorbeeld een hond verkopen, het moeten wel mensen zijn waarbij ze een goed gevoel hebben. Maar je kan natuurlijk niet aan de buitenkant zien of iemand een dier mishandelt of niet. Het verschilt bij ons ook per week hoeveel dieren we binnenkrijgen om te verzorgen; de ene week krijgen we maar 1 dier of geen dieren en de andere week komen er 3 of 4 binnen.

Noordwijk: We kunnen mensen goed informeren voordat zij een huisdier nemen.

Hoofdvraag: Wat drijft mensen ertoe om dieren te mishandelen?

Den Haag: Er kunnen vele redenen zijn waarom iemand dieren mishandelt. Wij denken dat de voornaamste redenen zijn: de mensen hebben psychische problemen, of ze hebben iets meegemaakt of ze hebben stress en moeten die woede uiten op een dier.

Noordwijk: Bij de meeste gevallen van dierenmishandeling (bij ons) zijn er amper verwondingen (alleen de gevallen met veel verwondingen halen het nieuws). Het gaat in asielen meestal om achtergelaten en/of gedumpte dieren die vlooien, teken en/of wormen hebben en in sommige gevallen ook nog eens ondervoed zijn. Wij denken dus dat de voornaamste reden van dierenmishandeling is dat de eigenaren geen geld hebben of geen tijd hebben om ervoor te zorgen, vandaar dat de dieren ook te weinig eten krijgen en in de ernstigste gevallen achtergelaten worden.