Artikel
Op deze pagina is het (kranten)artikel te vinden wat wij hebben geschreven met de door ons gevonden extra informatie.
Dierenmishandelaars
Wat gaat er om in hun levens? Wat zorgt ervoor dat zij een dier mishandelen, en hebben ze dit zelf in de gaten?
Dierenmishandelaars zijn niet mensen waarvan je verwacht dat ze in je straat wonen. Je kunt ze niet zomaar herkennen en het is erg lastig om ze op te sporen, maar ze zijn met veel en ze zijn een probleem. Voor een dierenliefhebber is dit onmogelijk te begrijpen. Hoe kunnen mensen opzettelijk een dier verwonden? Wat mensen soms niet realiseren, is dat de meeste vormen van dierenmishandeling in principe exact hetzelfde zijn als alle andere vormen van zinloos geweld. De definitie van zinloos geweld is 'een spontane vorm van fysiek geweld (of dreiging) waarbij het opzettelijk verwonden of doden van iemand centraal staat'. Dit is dierenmishandeling dus zeker ook, maar ook dingen zoals pesten vallen hieronder (Hoewel dit vaak wel minder extreme gevallen is). Dus, waarom pesten pesters? Dit heeft deels te maken met eigen angsten en frustraties, maar ook met de normen en waarden waar je mee bent opgegroeid. Ook een liefdevolle opvoeding en bepaalde stofjes in je hersenen die je empathische gevoelens ontwikkelen spelen een grote rol. Dus misschien heeft het ook deels een biologische reden.
Psychologen denken dat de voornaamste reden voor het mishandelen van dieren de eigen vroegere leefsituaties, trauma's, of andere psychische stoornissen. Ook dingen zoals stoer doen voor vrienden, drank, drugs, en een kick van geweld krijgen kunnen oorzaken zijn voor mensen om een dier te mishandelen. Soms zijn zaken zoals geld ook nog een probleem, bijvoorbeeld een paardenhouder die amper geld heeft om zijn paarden in leven houdt, waardoor ze uithongeren. Dit soort mensen kan nog steeds van zijn dier houden, maar wil het koste dat het kost bij zich houden zelfs als dat niet kan.
Dieper ingaand op het deel van de dierenmishandelaars dat mishandelt uit woede: Sommige mensen smijten met borden als ze boos zijn. Anderen gaan schreeuwen, of gaan een stuk wandelen of rennen. Anderen gaan over tot het mishandelen van dieren. Hoe kunnen mensen zo ver gaan als het mishandelen van dieren, ook al zijn ze boos? Je zou bijna zeggen dat er dan een steekje los zit, toch? Zeker als het je eigen huisdier is, je hebt het recht gewoon niet om een dier te mishandelen. Volgens sommige psychologen zit er dan ook echt een steekje los, in de zin dat je een ontwikkeld empathisch vermogen mist. Dit wordt namelijk geregeld door een stofje in je hersenen. Andere psychologen geloven juist dat de aanleidingen voor het mishandelen van dieren vrijwel volledig ligt aan de opvoeding, ervaringen, en alle andere dingen die eerder zijn opgenoemd.
Nog iets erg interessants: In een onderzoek uit 2012 deed de Universiteit Utrecht onderzoek dat werd gehouden onder vrouwelijke huisdiereigenaren die zich wegens huiselijk geweld in een opvanglocatie bevonden. Ruim de helft van de vrouwen verklaarde dat hun (ex-)partner ook een huisdier pijn had gedaan of zelfs gedood. Blijkbaar betekent dit dat huiselijk geweld ook een belangrijke oorzaak voor dierenmishandeling. Stress en frustratie spelen hierbij een belangrijke rol.
Ook is het aangetoond dat mannen vaker dieren mishandelen dan vrouwen. Zou dit kunnen komen omdat vrouwen vaker een sterk empathisch vermogen ontwikkelen? Dit lijkt wel de reden te zijn, aangezien het wetenschappelijk bewezen is dat vrouwen sneller liefdevol reageren op dieren en meer van het empathische stofje bezitten.
Al met al lijkt het erop dat er erg veel oorzaken zijn voor dierenmishandeling, en er niet zomaar gezegd kan worden dat dierenmishandelaars alleen maar niet goed in hun hoofd of gefrustreerd zijn. Er zijn zo veel meer aanleidingen en deze kunnen al vanaf kinds af aan spelen. Dierenmishandelaars opsporen of detecteren, maar er zijn ontzettend veel studies gedaan naar geweld en het zou in de toekomst moeten zorgen dat dierenmishandelaars sneller opgespoord kunnen worden.
Oh, en het noodnummer voor dierenmishandeling is 144: slechts 7% van de Nederlandse bevolking weet dit!

Bron: https://www.dierenbescherming.nl/contact/dier-in-nood/meld-dierenleed